Hout-Bouw

Voor concrete vragen en meer info: 09 267 73 89 | sofie@rtcoostvlaanderen.be

RTC-projecten

ComMunity:

De community hout – bouw is een omvangrijke community met een grote variëteit aan activiteiten, specifieke noden en behoeftes.
Het studiegebied hout wordt gekenmerkt door snelle ontwikkelingen op vlak van innovatie en vernieuwingen. Zowel uitrusting als bepaalde toepassingen evolueren. Het studiegebied bouw staat daar tegenover met een klassieker karakter. Maar ook binnen dit studiegebied moet men volop vooruit denken. Nieuwe materialen en bouwprincipes vereisen een continue alertheid om de toekomstige bouwtalenten klaar te stomen.

Voor wat betreft de bouwsector kunnen we ook niet naast de huidige krapte op de arbeidsmarkt kijken. De instroom binnen het beroepsgericht en technisch onderwijs volgt jammer genoeg niet … We moeten bekijken hoe we hieraan met de verschillende partners kunnen tegemoet komen en ondersteunen.
We willen dit jaar een (lokale) dialoog opzetten met de verschillende partners uit zowel het onderwijsveld als de sector. We hopen vanuit deze dialoog (lokale) acties te kunnen realiseren.

Volgende items zullen prioritair aan bod komen binnen deze community:

  • Stabiliteit en sterkteleer bij houtconstructies. Proeven op diverse houtconstructies en testen van de sterkte wordt steeds belangrijker. Hiervoor is specifieke kennis en infrastructuur noodzakelijk. We gaan samen met Woodwize en de partners uit het onderwijs bekijken hoe we deze nood op een duurzame manier kunnen beantwoorden.
  • Sanitaire installaties is een deelsector van de bouw met een sterke nood aan innovatieve technische competenties. We zullen bekijken hoe we de scholen kunnen ondersteunen om up to date te blijven op vlak van kennis als infrastructuur. Hiervoor zullen naar analogie van West-Vlaanderen besprekingen opgestart worden met de confederatie Bouw Oost-Vlaanderen. De besprekingen voor dit project dienen nog opgestart te worden. Naast de studierichting Sanitiar – CV zullen wellicht ook Koeling en Warmte deel kunnen uitmaken van het project.
  • De betrokkenheid van de Oost-Vlaamse scholen en de afstemming op hun noden blijft uiteraard het belangrijkste aandachtspunt voor deze community. Hiervoor zullen de nodige initiatieven en acties tot stand gebracht worden (projectgroepen, schoolbezoeken, sectoroverleg, inspiratiesessies, …)

 

Projecten van partners

Mobiel project ‘Veilig werken op hoogte’
Dit project werd geschrapt binnen het aanbod van RTC. Via Constructiv krijgen de leerlingen wel nog de kans de opleiding te volgen en het attest te behalen.
Interesse in de opleiding 'Veilig werken op hoogte'? Neem dan contact op met Kaatje Haelterman of Lea Litofé (Constructiv)
Meer info