Infomoment machineveiligheid

Op 6 februari 2018 organiseerden RTC West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen een infomoment rond machineveiligheid bij schoolprojecten.

In het hedendaags projectonderwijs zijn leerlingen en -leerkrachten mechanica-elektriciteit bezig met het ontwerpen en maken van allerhande projecten, zowel klassikaal als voor de geïntegreerde proef. Sommige van deze schoolprojecten vallen onder de machinerichtlijn. Wat zijn de gevolgen hiervan op deze schoolprojecten?

Gastspreker Philip Pierloz, Lead Safety Engineer Machinery bij Vinçotte, gaf ons inzicht in de machinerichtlijn, toegespitst op schoolprojecten.
Onder meer verduidelijking van de wetgeving kwam aan bod en ook het toepassingsgebied ervan. Met wat moet je rekening houden als je een machine ontwerpt of wijzigt.
Hierbij werden enkele concrete voorbeelden afgetoetst bv. het pick & place-project, de retrofit van een CNC-machine, een houtkliever, een BBQ,…
De conclusie was duidelijk: zorg ervoor dat je een veilig product aflevert, en maak een duidelijke beschrijving.

Download hier de presentatie.

68 deelnemers uit 38 scholen zakten af naar LVD in Gullegem, gaande van preventie-adviseurs, TAC’s, TA’s en leerkrachten van afdeling mechanica en elektriciteit uit West- en Oost-Vlaanderen.

Na de uiteenzetting over machineveiligheid kregen we een korte introductie over LVD Group gevolgd door een bedrijfsbezoek dat aantoonde dat LVD een sterke speler is op de internationale markt van machinebouw. In de rondleiding werd duidelijk dat in Gullegem vooral high-end machines worden gemaakt.

RTC West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen boden dit infomoment gratis aan. Met de steun van LVD en Vinçotte.

Foto's en facebook