Land- en tuinbouw

Uw RTC-contactpersoon: Isabelle Herteleer | 09267 73 89 | isabelle@rtcoostvlaanderen.be 

De projecten in het studiegebied Land- en Tuinbouw richten zich naar leerlingen 3de graad secundair onderwijs van onderwijsinstellingen in Oost-Vlaanderen. De opleidingen zijn kosteloos voor de deelnemende scholen, tenzij anders vermeld. Het jaaractieplan 2016-2017 voorziet volgende projecten:

Hydraulica-toepassingen in de land- en tuinbouw

Partners: Case IH | PCLT
In dit project worden de beginselen van hydraulica aangeleerd aan de hand van toegepaste trekkerhydraulica. In samenwerking met enkele partners kunnen we een praktijkgerichte basisopleiding aanbieden die op een landbouwmachine kan verduidelijkt en uitgetest worden. De trekker wordt door Case IH ter beschikking gesteld en het Praktijkcentrum voor Land- en Tuinbouw (PCLT) leent hun mobiel hydraulica-atelier uit en één van hun lesgevers verzorgt de opleiding.

Graafmachine

Partners: Gavarent
In de Land- en Tuinbouwsector wordt een graafmachine dagelijks gebruikt. Een bijzonder machine die voldoende kennis en ervaring van de bestuurder vereist om zo veilig mogelijk het werk uit te voeren. Met deze initiatie-opleiding kunnen leerlingen een basiservaring verwerven met de graafmachine. De lesgever komt met enkele machines naar de school, op voorwaarde dat de begeleidende leerkracht een TTT gevolgd heeft.

AGRO-MACHINEPARK

Partners: Lemken | Fedagrim | Hogent 
De firma Lemken stelt gedurende 5 maanden (okt. 16 - febr. 17) een spuitmachine ter beschikking in de Proefhoeve van Hogent in Bottelare. Fedagrim zorgt voor een trekker zodat de leerlingen gedurende deze periode onder begeleiding van hun leerkracht de machine en zijn werking kunnen leren kennen. Alvorens met de leerlingen deel te nemen dienen de leerkrachten de TTT gevolgd te hebben.

PROJECTGROEP Land- en tuinbouw

Op dinsdag 25 april '17 zijn we te gast bij ROOFFOOD , een stadslandbouwproject gekoppeld aan vegetarische catering. Het programma ziet er als volgt uit:

- 11u30 - 12u30: Kennismaking met ROOFFOOD
- 12u30 - 13u30: lunch en netwerkmoment
- 13u30 - 15u: Projectgroep - een overleg rond de huidige en toekomstige RTC-ondersteuning binnen het studiegebied Land- en tuinbouw


Locatie: Bedrijvencentrum De Punt, Kerkstraat 108 te Gentbrugge

Inschrijven is verplicht en kan via onderstaand formulier:

Voornaam:   
Naam:   
School / organisatie:   
mailadres:   
telefoon / gsm:   
Neemt deel aan: