Opleidingen 'Bouw'

Als je door onvoorziene omstandigheden jouw deelname aan een opleiding,zowel voor leerlingen als leerkrachten, moet annuleren, kan dit kosteloos tot 3 werkdagen voor de geplande opleidingsdatum (de opleidingsdatum niet inclusief). Annuleer je minder dan 3 werkdagen voor de opleidingsaanvang of ben je onaangekondigd afwezig, dan wordt er een administratieve kost van € 100 aangerekend.


Afkittechnieken (leerlingen)

Tijdens de opleiding wordt er op volgende zaken dieper ingegaan;
Veiligheid
-Vlak glas en veiligheid
-De risico’s binnen jouw bedrijf/school
-Veel voorkomende ongevallen met glas
-Wat is de oorzaak van ongeval?
-Werken met gevaarlijke producten
-Persoonlijke en collectieve beschermingsmiddelen
Materiaalkennis
-Definitie
-Samenstelling van kit
-Specifieke eigenschappen van voegkit
-Groepsindeling kitten
-Enkele definities
-Aanbrengen van voegkit
Werkfiche voor praktijk
-Voorbereidend werk
-Afkitten en reinigen
-Praktijkoefening

Startdata:

Datum in overleg : Op school  meer info  (15 vrije plaatsen)

Asbestherkenning (leerlingen)

De renovatiemarkt is een markt in groei. In oudere gebouwen werd echter nog veelvuldig gebruik gemaakt van asbesthoudende materialen.
Het doel van deze opleiding is een praktische voorstelling te geven van de verschillende mogelijke items omtrent asbest.

Startdata:

Datum in overleg : Op school  meer info  (15 vrije plaatsen)

Betonboringen (leerlingen)

Soms dienen we betonelementen aan te passen. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd met een specifiek gereedschap en machines zoals diamantboren en -zagen.
Hoewel de technieken om in het beton te boren en te zagen zeer performant zijn mogen we het gezondheidsaspect niet uit het oog verliezen. Preventie en een correcte manier van uitvoeren is hier zeer belangrijk.
In deze sessie bespreken we zowel verschillende materialen en technieken om in beton te boren en te zagen als de te volgen veiligheidsmaatregelen tijdens het werk.

Startdata:

Datum in overleg : Op school  meer info  (15 vrije plaatsen)

Bouwen met Facadeclick (leerlingen)

Een muur optrekken zonder mortel of lijn? Met Facadeclick klik je bouwstenen eenvoudig in en weer uit elkaar. Alle onderdelen van de muur zijn herbruikbaar.
Facadeclick steunt op een revolutionair verbindingsstuk in HDPE (High Density PolyEthyleen), een ‘insert’ waarmee je gevelstenen eenvoudig aan elkaar klikt. Het bouwen gaat heel wat sneller en is dus goedkoper. De buitenmuur kan tot twee keer meer druk- en trekkrachten aan dan een traditionele gevel. Het resultaat mag gezien worden: een moderne, strakke gevel. Het belangrijkste argument is het circulaire aspect: de buitenmuur is volledig demontabel en alle onderdelen, tot de isolatie toe, kunnen terug in de kringloop worden gebracht. De bakstenen gaan lang mee maar na een aantal keer te zijn gedemonteerd ontstaan er esthetische imperfecties. De bakstenen worden dan fijngemalen en gaan opnieuw het kleimengsel in. De ‘insert’ worden volledig gerecycleerd in een fabriek die loopt op groene stroom.

Startdata:

Datum in overleg : Op externe locatie  meer info  (15 vrije plaatsen)

EPDM voor platte daken (leerlingen)

Platte daken kennen een toenemende populariteit bij het ontwerp van nieuwe gebouwen. De daken krijgen meer en meer een bijkomende functionaliteit dan enkel waterdichting; denk maar aan installatie van zonnepanelen en groendaken, het gebruik van het plat dak als terras of technisch verdiep. Dit zorgt dat het ontwerp van daken meer dan ooit extra eisen en aandacht vraagt.
De vraag naar het gebruik van duurzame materialen hierbij heeft geleid tot een toenemende vraag van duurzame EPDM dakbedekkingssystemen. Hierbij is een correcte installatie tevens van belang om te kunnen spreken van een kwalitatief dak waarvoor het ontworpen is. Het plaatsen van EPDM membranen en de afdichting van dak details met EPDM toebehoren biedt tal van mogelijkheden en voordelen.
In deze cursus focussen we op het ontwerp van platte daken (incl. groendaken), waarbij de verschillende bouwlagen aan bod komen en leren we de specifieke uitvoeringsprincipes van EPDM dakbedekkingssystemen.

Een up-to-date plat dak cursus!

Startdata:

Datum in overleg : Op school  meer info  (15 vrije plaatsen)

Initiatie 3D-printing (leerlingen)

3D-printen in de bouw is overal in de wereld sterk in opmars. Recent werd in Vlaanderen een huis geprint met de grootste 3D-betonprinter van Europa. De woning is 90 vierkante meter groot en werd in één stuk geprint met een vaststaande printer. Het huis werd geprint als onderdeel van een Europees project en wil met deze prestatie de bouwsector warm maken om 3D-betonprinten te implementeren in hun bouwactiviteiten.

Startdata:

Datum in overleg : Op externe locatie  meer info  (15 vrije plaatsen)

Plaatsen van buitengevelisolatie (E-board) (leerlingen)

Het plaatsen van buitengevelisolatie wordt van steeds groter belang in de huidige samenleving.
Esoleren, dat is isoleren aan de buitenkant. En dat is de beste manier! Zonder breekwerk en met alle comfort aan de binnenkant is het de ideale totaaloplossing: een woning is perfect geïsoleerd en krijgt ineens de gevel van uw dromen. Het plaatsingsprincipe is vrij eenvoudig. En hoe je moet beginnen, hoe je bepaalde details afwerkt? Dat leren onze technische experts je graag tijdens een interactieve en praktische opleiding!

Startdata:

Datum in overleg : Op school  meer info  (15 vrije plaatsen)

Plaatsen van Gyproc-plafonds (leerlingen)

In deze opleiding worden drie verschillende systemen voor het monteren van een Gyproc-plafond behandeld: Metal Stud-plafond, Plagyp S-plafond en Plagyp D-plafond.
Hiernaast zal het isoleren met ISOVER en het voegen met de voegproducten van Gyproc aan bod komen.
Voor deze opleiding dient geen specifieke infrastructuur te worden voorzien.

Startdata:

Datum in overleg : Op school  meer info  (15 vrije plaatsen)

Plaatsen van Gyprocwanden (leerlingen)

De module die onze demonstrateur samen met de leerlingen zal opbouwen is een U-vormige module die bestaat uit een voorzetwand met haaks hierop een scheidingswand met deuropening. Hiertegen wordt haaks nog een scheidingswand gebouwd.
In deze praktische opleiding worden voorbeelden gemonteerd van twee plafondsystemen: Metal Stud en PlaGyp. De Gyproc-constructie wordt nadien gedeeltelijk afgevoegd met voegproducten en voegbanden.

Startdata:

Datum in overleg : Op school  meer info  (15 vrije plaatsen)

Plaatsen van LVT-vloeren (leerlingen)

Wat komt aan bod in deze opleiding?
-Korte voorstelling Flooring Academy
-Productkennis: Laminaat - LVT - samengesteld parket (grootste verschillen, mogelijkheden, beperkingen, vereisten)
-Onderscheid Rigid - Flex vinyl klik - Flex vinyl plak
-Vereisten ondergrond voorbereiding
-Plaatsing diverse ondervloeren en klik LVT (Rigid en Flex)
-Uitwerken obstakels en correct plaatsen van accessoires
-Kleine herstellingen - plankvervanging in het midden van de vloer
-Korte demo en teaser met LVT plak

Startdata:

Datum in overleg : Op school  meer info  (15 vrije plaatsen)

Renoveren en na-isoleren met GYPROC en ISOVER (leerlingen)

Deze opleiding wordt opgebouwd en afgewerkt met geïsoleerde Gyproc-wanden. Tijdens deze module wordt een dak verwerkt dat de leerlingen kunnen afwerken met isolatie, dampscherm en Gyproc.

Aan het einde van de opleiding krijgen alle leerlingen en leerkrachten een Gyproc Doe-Boek en een renovatieboek van ISOVER.

Startdata:

Datum in overleg : Op school  meer info  (15 vrije plaatsen)

Schuur- en spuittechnieken in de praktijk: hoe begin je eraan? (leerlingen)

Theoretische en praktische opleiding rond het werken met spuittoestellen op de werf met ook nadruk op de voorbereiding van de ondergrond.
Tijdens deze opleiding benaderen we het voorbereiden en het schuren van de ondergrond en het verspuiten vooral toepassingsgericht.
-Welke schuurtechnieken bestaan er en wanneer gebruik je welke techniek?
-Welke verfspuitapparatuur gebruik je voor welke toepassing?
-Welke instellingen en spuittips geven het perfecte eindresultaat?

Startdata:

Datum in overleg : Op externe locatie  meer info  (15 vrije plaatsen)

Starten met BIM (leerlingen)

Tijdens deze opleiding komen volgende zaken aan bod:
-BIM samenwerkingsmodel: verandering in mindset & cultuur
-Informatiemanagement
-BIM protocol
-Revit & Coördinatie software
-Voordelen en valkuilen
-Demo: Onderdelen en opbouw van een BIM model
-…

Startdata:

Datum in overleg : Op school  meer info  (15 vrije plaatsen)

Topografie (leerlingen)

Topografie betekent letterlijk plaatsbeschrijving, maar praktisch betekent het landmeten of landmeetkunde. Het is een werk met als belangrijkste taak (bouw)terreinen opmeten en op een plan weergeven. Daarnaast moet je als topograaf alle onderdelen van een plan op het terrein kunnen uitzetten.

Startdata:

Datum in overleg : Op school  meer info  (15 vrije plaatsen)

Topografie van vandaag: GPS en robotic totaalstation (leerlingen)

Locatiebepaling is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Lokalisatie door middel van een smartphone of het gebruik van een nauwkeurig plaatsbepalingssysteem zijn echter twee heel verschillende dingen. Tijdens deze demonstratieles krijgen de leerlingen toegang tot de meest innovatieve technologieën van Topcon. Op die manier krijgen ze de kans om waardevolle (praktijk)ervaring op te doen met professionele apparatuur die in de dagelijkse praktijk gebruikt worden.

Startdata:

Datum in overleg : Op school  meer info  (15 vrije plaatsen)

Verlijmen en verwerken van stenen met dunne voeg (leerlingen)

Metselwerk met dunne voegen, waarbij de puurheid van gevelstenen wordt geaccentueerd, zit ontegensprekelijk in de lift. Ttijdens deze opleiding wordt zowel op theoretisch als op praktisch vlak dieper ingegaan op de diverse technieken voor het optrekken van een gevel of binnenmuur met dunne voegen. Hierbij wordt er ruim aandacht geschonken aan het verlijmen van gevelstenen en binnenmuurstenen, dunmetselen en klassiek vermetselen van gevelstenen, waarbij een metselwerk wordt verkregen met dunne voegen.

Startdata:

Datum in overleg : Op school  meer info  (15 vrije plaatsen)

Verstandig ventileren (leerlingen)

Ventilatie is tegenwoordig meer dan enkel een venster openzetten of een vochtige ruimte verluchten. Lucht in een woning krijgt immers vaak te kampen met verschillende vervuilingsbronnen zoals lichaamsgeur, keukenafval of huisdieren. Dit maakt dat men de lucht regelmatig moet verversen. Een ander bron van vervuiling is het gebouw zelf en de bijhorende inrichting. Een concreet voorbeeld hiervan zijn oplosmiddelen in schilderwerk die nog lange tijd na de plaatsing vrijkomen.

Zonder een goede ventilatie dreigt in de gebouwen een ongezond binnenklimaat te ontstaan. Een perfecte ventilatie zorgt dus voor een aangenaam en gezond binnenklimaat en een energie-efficiënte aanpak. Daarom wil Vlaanderen volop inzetten op hoogwaardige ventilatie van woningen. Sinds 1 januari 2016 is er een nieuwe Vlaamse wetgeving die moet zorgen voor een verbetering van de kwaliteit van ventilatiesystemen in residentiële gebouwen. Hierbij is het belangrijk dat het bouwonderwijs zich hierop op korte termijn goed voorbereidt, onder meer door het volgen van leerrijke en praktische opleidingen.

‘Verstandig ventileren’ is een interactieve opleiding die wordt opgebouwd met veel fotomateriaal, tekeningen, grafieken waardoor dat de inhoud inzichtelijk wordt. In de praktijk leren de leerlingen met behulp van een meetapparatuur controles uitvoeren: meten en inregelen van mechanische debieten en meten van het actieve elektrisch vermogen.

Startdata:

Datum in overleg : Op school  meer info  (15 vrije plaatsen)

Wind- en luchtdichting met de luchtdichtingsbox (leerlingen)

Tijdens deze praktijksessie leren de leerlingen op een hands-on manier hoe luchtdichting correct te plaatsen aan de hand van een unieke ‘luchtdichtingskubus’. De opleiding is vooral praktijkgericht en bevat een minimum aan theorie.
Na een zeer beknopte theoretische sessie over het belang van damp-open en luchtdicht bouwen ga de leerlingen zelf aan de slag. In kleine groepjes leren ze zelf de belangrijkste luchtdichtingsdetails uit te voeren op panelen. Deze panelen worden ten slotte in een ‘luchtdichtingskubus’ samengebracht zodat de ze het resultaat van het geleverde werk kunnen testen door middel van een luchtdichtheidstest en indien nodig alsnog kunnen remediëren.

Startdata:

Datum in overleg : Op school  meer info  (15 vrije plaatsen)

Workshop STEM-projectoproep (woensdag 2 juni 2021)

Geef je les in de 3de graad beroepsgericht en technisch onderwijs (bso, buso, dbso, duaal en tso) en wil je samen met je leerlingen een relevante uitdaging aanpakken, met ondernemingen? Kom hier alles te weten over de STEM-projectoproep van RTC Oost-Vlaanderen! Weet je niet goed hoe aan je projectaanvraag te beginnen of heb je nog vragen over de oproep? Schrijf je dan in voor een individuele sessie op woensdag 2 juni 2021. Afhankelijk van jouw voorkeur kan deze online of fysiek doorgaan. We geven jou een antwoord op al jouw vragen en ondersteunen jou in het uitschrijven ervan, zodat je na deze sessie een uitgeschreven projectaanvraag in handen hebt!

Startdata:

02/06/2021 : Online of fysiek  meer info  (1 vrije plaatsen)
02/06/2021 : Online of fysiek  meer info  (1 vrije plaatsen)
02/06/2021 : Online of fysiek  meer info  (1 vrije plaatsen)
02/06/2021 : Online of fysiek  meer info  (1 vrije plaatsen)
02/06/2021 : Online of fysiek  meer info  (1 vrije plaatsen)
02/06/2021 : Online of fysiek  meer info  (1 vrije plaatsen)
02/06/2021 : Online of fysiek  meer info  (1 vrije plaatsen)
02/06/2021 : Online of fysiek  meer info  (1 vrije plaatsen)
02/06/2021 : Online of fysiek  meer info  (1 vrije plaatsen)
02/06/2021 : Online of fysiek  meer info  (1 vrije plaatsen)