Opleidingen 'Bouw'

Als je door onvoorziene omstandigheden jouw deelname aan een opleiding,zowel voor leerlingen als leerkrachten, moet annuleren, kan dit kosteloos tot 3 werkdagen voor de geplande opleidingsdatum (de opleidingsdatum niet inclusief). Annuleer je minder dan 3 werkdagen voor de opleidingsaanvang of ben je onaangekondigd afwezig, dan wordt er een administratieve kost van € 100 aangerekend.


Afkittechnieken (leerlingen)

Tijdens de opleiding wordt er op volgende zaken dieper ingegaan;
Veiligheid
-Vlak glas en veiligheid
-De risico’s binnen jouw bedrijf/school
-Veel voorkomende ongevallen met glas
-Wat is de oorzaak van ongeval?
-Werken met gevaarlijke producten
-Persoonlijke en collectieve beschermingsmiddelen
Materiaalkennis
-Definitie
-Samenstelling van kit
-Specifieke eigenschappen van voegkit
-Groepsindeling kitten
-Enkele definities
-Aanbrengen van voegkit
Werkfiche voor praktijk
-Voorbereidend werk
-Afkitten en reinigen
-Praktijkoefening

Startdata:

Datum in overleg : Op school  meer info  (15 vrije plaatsen)

Betonboringen (leerlingen)

Soms dienen we betonelementen aan te passen. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd met een specifiek gereedschap en machines zoals diamantboren en -zagen.
Hoewel de technieken om in het beton te boren en te zagen zeer performant zijn mogen we het gezondheidsaspect niet uit het oog verliezen. Preventie en een correcte manier van uitvoeren is hier zeer belangrijk.
In deze sessie bespreken we zowel verschillende materialen en technieken om in beton te boren en te zagen als de te volgen veiligheidsmaatregelen tijdens het werk.

Startdata:

Datum in overleg : Op school  meer info  (15 vrije plaatsen)

Bouwen met Facadeclick (leerlingen)

Een muur optrekken zonder mortel of lijn? Met Facadeclick klik je bouwstenen eenvoudig in en weer uit elkaar. Alle onderdelen van de muur zijn herbruikbaar.
Facadeclick steunt op een revolutionair verbindingsstuk in HDPE (High Density PolyEthyleen), een ‘insert’ waarmee je gevelstenen eenvoudig aan elkaar klikt. Het bouwen gaat heel wat sneller en is dus goedkoper. De buitenmuur kan tot twee keer meer druk- en trekkrachten aan dan een traditionele gevel. Het resultaat mag gezien worden: een moderne, strakke gevel. Het belangrijkste argument is het circulaire aspect: de buitenmuur is volledig demontabel en alle onderdelen, tot de isolatie toe, kunnen terug in de kringloop worden gebracht. De bakstenen gaan lang mee maar na een aantal keer te zijn gedemonteerd ontstaan er esthetische imperfecties. De bakstenen worden dan fijngemalen en gaan opnieuw het kleimengsel in. De ‘insert’ worden volledig gerecycleerd in een fabriek die loopt op groene stroom.

Startdata:

Datum in overleg : Op externe locatie  meer info  (15 vrije plaatsen)

EPDM voor platte daken (leerlingen)

Platte daken kennen een toenemende populariteit bij het ontwerp van nieuwe gebouwen. De daken krijgen meer en meer een bijkomende functionaliteit dan enkel waterdichting; denk maar aan installatie van zonnepanelen en groendaken, het gebruik van het plat dak als terras of technisch verdiep. Dit zorgt dat het ontwerp van daken meer dan ooit extra eisen en aandacht vraagt.
De vraag naar het gebruik van duurzame materialen hierbij heeft geleid tot een toenemende vraag van duurzame EPDM dakbedekkingssystemen. Hierbij is een correcte installatie tevens van belang om te kunnen spreken van een kwalitatief dak waarvoor het ontworpen is. Het plaatsen van EPDM membranen en de afdichting van dak details met EPDM toebehoren biedt tal van mogelijkheden en voordelen.
In deze cursus focussen we op het ontwerp van platte daken (incl. groendaken), waarbij de verschillende bouwlagen aan bod komen en leren we de specifieke uitvoeringsprincipes van EPDM dakbedekkingssystemen.

Een up-to-date plat dak cursus!

Startdata:

Datum in overleg : Op school  meer info  (15 vrije plaatsen)

Pistoolschilderen: industriële spuittechnieken (leerlingen)

Theoretische en praktische opleiding rond het werken met industriegerichte spuittoestellen met ook nadruk op de voorbereiding.
Tijdens deze opleiding benaderen we het voorbereiden en het schuren van de ondergrond en het verspuiten vooral toepassingsgericht:
Welke industriële spuittechnieken bestaan er en wanneer gebruik je welke onderdelen?
Welke instellingen en spuittips geven het perfecte eindresultaat?

Startdata:

Datum in overleg : Op school  meer info  (15 vrije plaatsen)

Plaatsen van buitengevelisolatie (E-board) (leerlingen)

Het plaatsen van buitengevelisolatie wordt van steeds groter belang in de huidige samenleving.
Esoleren, dat is isoleren aan de buitenkant. En dat is de beste manier! Zonder breekwerk en met alle comfort aan de binnenkant is het de ideale totaaloplossing: een woning is perfect geïsoleerd en krijgt ineens de gevel van uw dromen. Het plaatsingsprincipe is vrij eenvoudig. En hoe je moet beginnen, hoe je bepaalde details afwerkt? Dat leren onze technische experts je graag tijdens een interactieve en praktische opleiding!

Startdata:

Datum in overleg : Op school  meer info  (15 vrije plaatsen)

Starten met BIM (leerlingen)

Tijdens deze opleiding komen volgende zaken aan bod:
-BIM samenwerkingsmodel: verandering in mindset & cultuur
-Informatiemanagement
-BIM protocol
-Revit & Coördinatie software
-Voordelen en valkuilen
-Demo: Onderdelen en opbouw van een BIM model
-…

Startdata:

Datum in overleg : Op school  meer info  (15 vrije plaatsen)

Topografie (leerlingen)

Topografie betekent letterlijk plaatsbeschrijving, maar praktisch betekent het landmeten of landmeetkunde. Het is een werk met als belangrijkste taak (bouw)terreinen opmeten en op een plan weergeven. Daarnaast moet je als topograaf alle onderdelen van een plan op het terrein kunnen uitzetten.

Startdata:

Datum in overleg : Op school  meer info  (15 vrije plaatsen)

Topografie van vandaag: GPS en robotic totaalstation (leerlingen)

Locatiebepaling is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Lokalisatie door middel van een smartphone of het gebruik van een nauwkeurig plaatsbepalingssysteem zijn echter twee heel verschillende dingen. Tijdens deze demonstratieles krijgen de leerlingen toegang tot de meest innovatieve technologieën van Topcon. Op die manier krijgen ze de kans om waardevolle (praktijk)ervaring op te doen met professionele apparatuur die in de dagelijkse praktijk gebruikt worden.

Startdata:

Datum in overleg : Op school  meer info  (15 vrije plaatsen)

Verlijmen en verwerken van stenen met dunne voeg (leerlingen)

Metselwerk met dunne voegen, waarbij de puurheid van gevelstenen wordt geaccentueerd, zit ontegensprekelijk in de lift. Ttijdens deze opleiding wordt zowel op theoretisch als op praktisch vlak dieper ingegaan op de diverse technieken voor het optrekken van een gevel of binnenmuur met dunne voegen. Hierbij wordt er ruim aandacht geschonken aan het verlijmen van gevelstenen en binnenmuurstenen, dunmetselen en klassiek vermetselen van gevelstenen, waarbij een metselwerk wordt verkregen met dunne voegen.

Startdata:

Datum in overleg : Op school  meer info  (15 vrije plaatsen)

Verstandig ventileren (leerlingen)

Ventilatie is tegenwoordig meer dan enkel een venster openzetten of een vochtige ruimte verluchten. Lucht in een woning krijgt immers vaak te kampen met verschillende vervuilingsbronnen zoals lichaamsgeur, keukenafval of huisdieren. Dit maakt dat men de lucht regelmatig moet verversen. Een ander bron van vervuiling is het gebouw zelf en de bijhorende inrichting. Een concreet voorbeeld hiervan zijn oplosmiddelen in schilderwerk die nog lange tijd na de plaatsing vrijkomen.

Zonder een goede ventilatie dreigt in de gebouwen een ongezond binnenklimaat te ontstaan. Een perfecte ventilatie zorgt dus voor een aangenaam en gezond binnenklimaat en een energie-efficiënte aanpak. Daarom wil Vlaanderen volop inzetten op hoogwaardige ventilatie van woningen. Sinds 1 januari 2016 is er een nieuwe Vlaamse wetgeving die moet zorgen voor een verbetering van de kwaliteit van ventilatiesystemen in residentiële gebouwen. Hierbij is het belangrijk dat het bouwonderwijs zich hierop op korte termijn goed voorbereidt, onder meer door het volgen van leerrijke en praktische opleidingen.

‘Verstandig ventileren’ is een interactieve opleiding die wordt opgebouwd met veel fotomateriaal, tekeningen, grafieken waardoor dat de inhoud inzichtelijk wordt. In de praktijk leren de leerlingen met behulp van een meetapparatuur controles uitvoeren: meten en inregelen van mechanische debieten en meten van het actieve elektrisch vermogen.

Startdata:

Datum in overleg : Op school  meer info  (15 vrije plaatsen)