Montage en onderhoud van een motor en reductor

Situering

Vaardigheden i.k.v. monteren, demonteren en onderhoud worden steeds vaker verwacht van leerlingen. Het aanbrengen van deze doelstellingen is niet altijd evident. Met het project ‘basiscompetenties montage & onderhoud’ krijgen scholen en leerkrachten ondersteuning bij de realisatie van deze doelen voor leerlingen mechanica 2de & 3de graad. CET motoren (Eriks groep) heeft samen met de pedagogische begeleiding en BEMAS (de sectororganisatie onderhoud) een opstelling uitgewerkt bestaande uit een motor met reductor die kan samengebouwd worden met een riemoverbrenging. De leerling kan volgens een opgelegde overbrengingsverhouding onderdelen kiezen en deze samenbouwen volgens de montagetekeningen en instructies. Op een projectmatige wijze kunnen heel wat vaardigheden en inzichten worden aangebracht.
Naast het (de-)monteren kunnen ook planlezen, (de-)montage-gereedschappen, overbrengingsmechanismen, lagering, onderhoud, smering, uitlijnen en afstellen, … geïntegreerd worden.

Waaruit bestaat het project
 

Studienamiddag aanleren van basiscompetenties montage & onderhoud

 

OP 15/11 organiseerden RTC West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen een infomoment onderhoudstechnieken in Aalter. Ruim 80 aanwezigen leerden er een didactisch pakket kennen.

Foto's