STEM-projecten 2020-2021

Uw RTC contactpersoon: Sofie Stoffijn | 09 267 73 89 | sofie@rtcoostvlaanderen.be

RTC Oost-Vlaanderen | Provincie Oost-Vlaanderen | mtech+ Oost-Vlaanderen | Woodwize | HOGENT | istem

 

WAAROM?

Onze samenleving staat voortdurend voor grote uitdagingen bijvoorbeeld rond duurzaamheid, energie, mobiliteit, industrie, gezondheid … Het onderwijs leidt jongeren op met aandacht voor deze uitdagingen, enerzijds door (STEM)kennis te laten verwerven en anderzijds door jongeren te stimuleren in probleemoplossend denken, creatief denken, ... Om scholen hierbij te ondersteunen, lanceerde RTC Oost-Vlaanderen in het schooljaar 2019-2020 een STEM-projectoproep waarbij leerlingen uit de 3de graad (bso, buso, dbso en tso) het voortouw nemen om antwoorden vinden op relevante uitdagingen, ondersteund door ondernemingen.

Met deze projectoproep willen we maatschappelijk relevant onderwijs promoten, de samenwerking tussen de verschillende studierichtingen bevorderen én de samenwerking tussen scholen en ondernemingen versterken. Last but not least willen we hiermee ook het beroepsgericht en technisch onderwijs positief in de kijker zetten.

inspirerende be.stem.mingen!

Maar liefst 22 STEM-projecten zullen in het schooljaar 2020-2021 worden uitgevoerd door 16 scholen. Dat maakt dat de voorbije drie schooljaren 22 scholen meer dan 52 STEM-projecten hebben gerealiseerd! Als dat geen inspirerende beSTEMmingen zijn!

EN NU?

Tijdens het schooljaar 2020-2021 zullen deze projecten worden uitgevoerd en wij houden jou heel graag op de hoogte! Hieronder vind je een beknopte samenvatting van elk STEM-project.
Benieuwd naar meer? Gedurende het schooljaar kan je hieronder d.m.v. foto's en video's bekijken hoe deze STEM-projecten verder evolueren. Je kan ook een kijkje nemen op onze Facebookpagina waar we regelmatig updates zullen posten of je gewoon inschrijven op onze nieuwsbrief !
 
Tot slot, het beroepsgericht en technisch onderwijs heeft heel wat kennis en expertise i.v.m. STEM-onderwijs. We zijn dan ook heel benieuwd naar het projectverloop van deze boeiende projecten!

 

 

 

De leerlingen elektriciteit-elektrtronica van het Bernardustechnicum zijn er van overtuigd dat eenzaamheid een groot probleem is in deze coronatijden, zeker in de rust- en verzorgingstehuizen. En daar moeten ze toch iets aan kunnen doen?! Met behulp van artificiële intelligentie, het programmeren van toepassingen, ... willen ze een sprekend én luisterend 'hoofd' maken. Uiteraard doen ze dit niet alleen en krijgen ze hulp voor de praktische realisatie van o.a. de mechanica afdeling. Ze zijn alvast te volgen op LinkedIn , via hun GIP-website  én labo-website . Wij zijn alvast benieuwd naar meer!