Menu

STEM-challenge 10/05/2023: Hoe lang houdt jouw toren stand?

Voor leerlingen

Nog 1 beschikbare data

Toon alle data

Op woensdag 10 mei 2023 vindt de STEM challenge plaats op KU Leuven Technologiecampus Gent. Ze dagen leerlingenteams van 4 tot 6 leerlingen (uit het zesde jaar secundair onderwijs) uit om een schaalmodel van een toren te bouwen met een selectie van huis-tuin-en-keuken materialen. Bij inschrijving krijgt het team de materiaalset om de toren te bouwen, toegestuurd. Op het wedstrijdmoment komen alle torens samen op een trillend platform. De trilling neemt steeds toe en doet zo toren na toren sneuvelen. Het team waarvan de toren het langst stand houdt, wint de competitie!

Net zoals de industrieel ingenieursstudenten moeten de leerlingen hiervoor een optimalisatieprobleem oplossen: hoe bouw je een zo sterk mogelijke toren binnen opgelegde beperkingen zoals maximale grondoppervlakte, minimale hoogte en beperkt materialengebruik?

Gelukkig hoeven de leerlingen allerminst zonder kennis van zaken aan de slag te gaan en staan ze er niet alleen voor. In de Junior College module STEM 'Buigen, Beven, Barsten' van de Faculteit IndustriĆ«le Ingenieurswetenschappen wordt getoond hoe leerlingen vanuit de lessen wiskunde en fysica al vertrouwd zijn met de nodige begrippen voor dit op het eerste zicht complexe optimalisatieprobleem. 

Inschrijven kan tot en met 30 september 2022. Een tweetal weken later worden de materiaalsets verstuurd, zodat je eind oktober aan de slag kan gaan. 

Meer info? Neem hier een kijkje.

Inschrijven doe je hier.

Startdata


Hulp nodig bij jouw inschrijving?

Hulp nodig bij jouw inschrijving?

Aarzel dan niet om ons te contacteren!
We helpen jou graag verder.

09 267 73 91

© 2023 RTC Oost-Vlaanderen
Provincie Oost-Vlaanderen Onderwijs Vlaanderen Provincie Oost-Vlaanderen