Koffie-expert Café Gusta vult leerkrachten aan
Nadat ze in Australië gebeten werd door de koffiecultuur en de vele facetten ervan, richtte Jasmien Vuye in 2017 haar eigen koffiebranderij op: Café Gusta. Naast koffie branden en verkopen – voornamelijk aan horeca – doet Jasmien ook evenementen aan met een mobiele koffiebar. De baristakennis die ze daarvoor nodig heeft, deelt ze graag in opleidingen voor horeca-ondernemers … en voor jongeren die later in de horeca terechtkomen.
“Leerkracht kan niet in alles specialist zijn”
“Voor horecazaken wordt koffie steeds belangrijker, want consumenten stellen hogere eisen op dat vlak. Maar in de horeca-opleidingen in het beroepsonderwijs is koffie vaak nog een onderbelicht onderdeel. RTC Oost-Vlaanderen zorgt ervoor dat de leerlingen die kennis toch meekrijgen, door experten uit het beroepsveld in te schakelen. Ik vind het fijn om daarin een rol te spelen.”
“Waar komt koffie vandaan, hoe wordt het gebrand, hoe zet je een kop koffie van topniveau mét perfect opgeschuimde melk …? De meeste scholen hebben zelf te weinig knowhow over koffie. Ook ontbreken vaak de middelen om de nodige toestellen aan te schaffen. Zo kwam RTC Oost-Vlaanderen zo’n 4 jaar geleden bij Café Gusta terecht.”
Met een evenwichtige mix van theorie en praktijk brengt de workshop van Café Gusta de leerlingen iets bij dat ze in de gewone lessen op school niet zien. Jasmien: “Je kan van leerkrachten niet verwachten dat ze in alles specialist zijn. Iets als baristatechnieken moet je regelmatig oefenen om het te blijven beheersen. Ook ikzelf school me constant bij, lees over de evoluties op de koffiemarkt, volg de trends op de voet.”
“Workshops aan jongeren geven houdt me scherp als ondernemer. Ze doen me nadenken over wat ik zelf nog kan bijleren.”
RTC Oost-Vlaanderen vormt de brug
Een school die via RTC een opleiding van Café Gusta aanvraagt, hoeft behalve een groep leerlingen (en leerkrachten) niets te voorzien. “Voor de workshop van een halve dag breng ik alles mee: een professioneel espressotoestel en een koffiemolen, al het nodige kleine materiaal, en natuurlijk de koffie zelf. Daarnaast heb ik een toolbox met de 35 basisgeuren die in koffie kunnen voorkomen. Daarmee zet ik de leerlingen aan het denken over geur en smaak en leer ik ze hun eigen reukzin te gebruiken en bijvoorbeeld vanille, chocolade, maar ook aardappel en zelfs leder te herkennen in koffie,” verduidelijkt Jasmien.
“De coördinatie en organisatie van de workshops neemt RTC Oost-Vlaanderen op zich. Ze vormen een vlotte brug tussen de scholen en Café Gusta en maken alle praktische afspraken. Zelf hoef ik enkel de workshop uit te werken en die te gaan geven, zonder verdere rompslomp. Het is een duidelijke samenwerking met open communicatie.”
“Het enthousiasme van de jongeren geeft me veel voldoening. En het contact met hen houdt me scherp! Ze stellen interessante vragen en doen me nadenken over waar ik zelf nog bij te leren heb. Ik geloof ook dat externe lesgevers, nieuwe gezichten uit het beroepsveld, soms iets extra kunnen aanwakkeren bij jongeren. Ik hoop hen dus te inspireren. Niet per se om ook iets met koffie te doen, wel om op zoek te gaan naar een passie waarin ze specialist kunnen worden, of om te gaan ondernemen.”
Deel dit bericht