Menu

Pick & place

Ontdek het pick & place project

Sinds jaren hebben we een samenwerking met de opleiding Energietechnologie in Odisee die een workshop Pick & Place aanbiedt gedurende een volledige dag op de Technologiecampus te Gent. Onder begeleiding van de docent Piet Adams maak je samen met je leerlingen in één dag kennis met een complete pick & place opstelling.

  • In het lab Industrie 4.0 staan zes didactische transportbandopstellingen die een industrieel proces simuleren. Drie opstellingen samen simuleren een volledig verwerkingsproces aangezien er voor aanvoer, verwerking en afvoer van goederen steeds een opstelling is voorzien.
  • De opstellingen zijn uitgevoerd met industriële elektrische en pneumatische sensoren en actoren, een Siemens S7-1200-PLC (Programmable Logic Controller)  en een operating panel.
  • Tijdens de workshop maken de leerlingen kennis met de nieuwe automatiserings- en visualisatietoestellen en de software voor Totally Integrated Automation van Siemens (TIA-software).

De workshop start met een studie van de technische sensoren en actoren van de didactische opstellingen.

Er wordt een inleiding gegeven rond industriële communicatie daar alle sensoren en actoren gekoppeld zijn met de PLC via een ASI-bus (Actuator Sensor Interface).

Na de studie van de opstelling wordt de hardware van de PLC met de TIA-software bestudeerd en worden de nodige instellingen gedaan. Vervolgens wordt de werking van alle sensoren en actoren met de TIA-software gecontroleerd.

Van zodra de didactische opstellingen zijn bestudeerd moeten de drie verwerkingsprocessen worden geprogrammeerd volgens een afloopsturing. Elke groep leerlingen programmeert één van de opstellingen. Als de drie opstellingen werken, worden ze aan elkaar gekoppeld. De drie groepen dienen samen te werken en de nodige aanpassingen in de programma’s aan te brengen. Het resultaat is een volledig werkend proces met aanvoer en verwerking van  goederen, gevolgd door de afvoer ervan naar het magazijn.

Na de automatisering van het proces wordt gestart met de studie van een operating panel. Eerst wordt de koppeling van het panel met de PLC bestudeerd en ook de configuratie van het panel. Vervolgens wordt een voorstelling van elke opstelling op het scherm gemaakt met de nodige bedieningen en meldingen. Als het scherm is opgebouwd, wordt een koppeling gemaakt met de PLC en dienen enkele aanpassingen in de programma’s worden aangebracht. Uiteindelijk kunnen alle acties eveneens vanop het scherm worden gestart en wordt het volledige proces gevisualiseerd. Wanneer alles werkt en er rest nog tijd wordt het programma verder geoptimaliseerd.

Na de workshop hebben de leerlingen de opbouw van een automatisch proces leren kennen. Ze hebben ondervonden hoe de sensoren en actoren kunnen getest worden en hoe een programma gestructureerd wordt geschreven en getest. Bovendien hebben ze ook noties van hoe een proces gevisualiseerd wordt op een operating panel. Voor de leerlingen is deze workshop  een uitdagende en zware opdracht, maar dankzij hun motivatie en wat tips onderweg worden ze beloond met een praktisch werkend eindresultaat.

Praktisch

  • De lessen vinden plaats in het labo Energie en Technologie (B313) van de PBa opleiding Energietechnologie telkens op donderdag.
  • Er is mogelijkheid om tijdens de lunchpauze iets te kopen in de cafetaria van Odisee. Maaltijden worden aangeboden tegen studententarief (neem je bankkaart mee). Je kan uiteraard zelf ook je lunch meenemen.

Interesse?

Je kan je opleiding aanvragen via onze opleidingsmodule.

Naar de opleidingsdata

Vragen? Contacteer ons!
We helpen jou graag verder.

In samenwerking met

© 2024 RTC Oost-Vlaanderen
Provincie Oost-Vlaanderen Onderwijs Vlaanderen Provincie Oost-Vlaanderen