Menu

Voedingshygiëne praktisch geïllustreerd

Voor leerlingen

Nog 1 beschikbare data

Toon alle data

Inhoud 

Deze opleiding wordt georganiseerd door RTC Antwerpen i.s.m. AP Hogeschool campus Krokenburg. Waarom is voedingshygiëne zo belangrijk en wat gebeurt er wanneer je de voorzorgsmaatregelen omtrent hygiëne niet zo nauw neemt? Voedingsmiddelen kunnen tijdens het verwerkingsproces besmet raken met micro-organismen, wat aanleiding kan geven tot voedselbederf, voedselinfectie of zelfs voedselvergiftiging. Dit kan natuurlijk ernstige gevolgen hebben. Niet alleen de kennis van de richtlijnen inzake het voorkomen ervan is van groot belang, maar ook het bewust worden van de problematiek is absoluut noodzakelijk. 
De leerlingen gaan zelf aan de slag in de keuken waarbij tijdens de bereiding van voedingsmiddelen de focus wordt gelegd op mogelijke bronnen van besmetting. Op verschillende kritische punten in het verwerkingsproces nemen ze stalen voor microbiologisch onderzoek en kan worden nagegaan in welke mate er besmetting is opgetreden. Er wordt vooral aandacht besteed aan het vermijden van deze vormen van besmetting.

Doelgroep

Leerlingen praktijk tso/bso 3de graad

Programma

Er zijn twee mogelijkheden om deze workshop de laten plaatsvinden;

  1. Optie 1: Workshop op 1 volledige dag: in de voormiddag wordt de inleidingsles gegeven gevolgd door een staalname in de keuken van AP Hogeschool campus Kronenburg. De bezoekende school kan natuurlijk kleine componenten (bv.: een handdoek die weleens in de keuken is blijft rondzwerven) of vloeistoffen (bv.: een sopje dat misschien iets te lang wordt gebruikt) meebrengen die jullie zelf willen testen . Dit is een goed moment om hygiëneregels, die af en toe niet worden nageleefd of door de studenten onderschat worden, te testen. In de namiddag volgt een staalanalyse. Natuurlijk zijn dit nog niet jullie eigen stalen, maar de uitleg wordt gegeven met behulp van voorbeeldstalen. Een week later krijgen jullie foto’s van jullie eigen stalen, zodat deze in de klas besproken kunnen worden.
  2. Optie 2: Workshop op 2 halve dagen: de eerste dag wordt de inleidingsles gegeven gevolgd door een staalname in de keuken van AP Hogeschool campus Kronenburg. Opnieuw kunnen jullie natuurlijk kleine componenten of vloeistoffen die jullie zelf willen testen meebrengen. De week daarop komen jullie opnieuw langs en analyseren we samen jullie stalen.

Extra informatie: 

  • (Koks)schort vereist,
  • haarnetje, handschoenen, veiligheidsbril en laboschort worden voorzien)

 

Deze opleiding is deel van de Provincie-Overschrijdende Werking, lees dus zeker deze informatie!

Wanneer je een positieve bevestiging krijgt van jouw inschrijving, maak je met het RTC die de opleiding organiseert verdere afspraken.

 

Startdata


Hulp nodig bij jouw inschrijving?

Hulp nodig bij jouw inschrijving?

Aarzel dan niet om ons te contacteren!
We helpen jou graag verder.

09 267 73 91

© 2023 RTC Oost-Vlaanderen
Provincie Oost-Vlaanderen Onderwijs Vlaanderen Provincie Oost-Vlaanderen