Menu

Modulaire containerwoning

Wat doe je als school met twee oude zeecontainers? Die vraag stelde het VLOT! Lokeren, campus Sint-Laurentius zich. De leerlingen kwamen met het idee om er modulaire noodwoningen van te maken.

Alle leerlingen van het 5e middelbaar worden uitgedaagd om deze twee identieke zeecontainers om te bouwen tot een tijdelijk modulair woningconcept dat gebruikt kan worden als noodwoning of tijdelijk dienst doet als opvang. De containers worden zo ingericht en inzetbaar dat zij in verschillende opstellingen t.o.v. elkaar kunnen worden aan elkaar gekoppeld.

Doel is om van de containers een energiezuinige A-label woning te maken, waarin een gezin met 2 kinderen moet kunnen wonen. De woning moet uitgerust zijn met:

  • Zonneboiler 
  • Zonnepanelen 
  • Domotica 
  • Waterrecuperatie 
  • Een 3D animatie met VR zodat de verschillende opstellingen visueel kunnen aangetoond worden. 

De leerlingen onderzoeken en verkennen zelf de mogelijkheden en gaan aan de slag met hun ideeƫn. Ze krijgen ook de ruimte om lesgevers uit het hoger onderwijs of de bedrijfswereld uit te nodigen voor extra advies.

Samenwerking

Dit wordt een samenwerking tussen alle reguliere studierichtingen van het 5e jaar secundair op school: Biotechnologische en chemische technieken, elektrotechnieken, houttechnieken, industriƫle informatie- en communicatietechnologie, mechanische vormgevingstechnieken, decoratie en schilderwerken, elektrische installaties, lassen-constructie, Biotechnologische STEM-wetenschappen, Technologische wetenschappen engineering, informatica- en communicatiewetenschappen en mechatronica. Ook de "oude" aso-richting wetenschappen-wiskunde wordt betrokken.

Afhankelijk van de studierichting gaan ze vooral theoretisch of praktisch aan de slag. Belangrijk hierbij is dat leerlingen over de studierichtingen heen gaan samenwerken en moeten leren leiding nemen, overleggen, communiceren. Elke studierichting duidt een vertegenwoordiger aan die op de maandelijkse werfvergadering met de andere vertegenwoordigers in overleg gaat over planning en uitvoering.

STEM-adviesraad

Voor de uitvoering van dit project heeft de school een STEM-adviesraad in het leven geroepen. Deze adviesraad geeft letterlijk advies maar neemt ook het engagement extra opleidingen op school te voorzien.  In een eerste fase zal Jo Van Laere, zaakvoerster van architectenbureau Archiwijss, de leerlingen tips en tricks meegeven over het bouwen van een containerwoning. In de STEM-adviesraad zetelen verder vertegenwoordigers van Ugent, Q8, Linea Trovata, Hogeschool Gent, Intel Corporation, AP Campus Noord, DEME GROUP (DEME OFFSHORE), Xwift transport, Homate, Thomas-Moore Mechelen, Fluvius, KUL-Gent , Antwerp Terminal Services, ARCHIWIJSS en VITO. 

Meer info over dit boeiende project? https://stemlaurentius.blogspot.com

© 2024 RTC Oost-Vlaanderen
Provincie Oost-Vlaanderen Onderwijs Vlaanderen Provincie Oost-Vlaanderen