Menu

Zwaartekrachtbatterij

Als we spreken over hernieuwbare energie denken we vooral aan zonne- en windenergie, maar weet je dat we ook de zwaartekracht kunnen benutten om energie op te wekken?

Met dit STEM-project willen de leerlingen van het vijfde middelbaar Mechatronica de principes van mechatronica/electromechanica toepassen in een gesloten-lussysteem voor duurzame energieopwekking en -opslag. Ze doen onderzoek naar energieopslagsystemen die al bestaan en wat de voordelen kunnen zijn van een zwaartekrachtbatterij.

Het project omvat de volgende componenten:

1. Zonnepaneel: Een klein zonnepaneel wordt gebruikt om zonne-energie om te zetten in elektriciteit. Dit paneel vangt zonlicht op en zet het om in bruikbare elektrische energie.

2. Zwaartekrachtbatterij: De zwaartekrachtbatterij is het hart van het systeem. Het bestaat uit een mechanisme waarmee een gewicht omhoog kan worden getild wanneer er overtollige energie beschikbaar is. Deze beweging vereist elektrische energie, die wordt geleverd door het zonnepaneel wanneer er een overschot aan stroom is. Wanneer energie nodig is, wordt het gewicht geleidelijk omlaag gelaten, waarbij potentiële energie wordt omgezet in elektriciteit.

3. Een verbruiker: Een reeks LED-lampen wordt gebruikt om de verlichting in huizen te vertegenwoordigen. Deze LED's worden gevoed door de elektriciteit die wordt opgeslagen in de zwaartekrachtbatterij of wanneer er genoeg zonnen energie is. Wanneer de LED's worden ingeschakeld, wordt de opgeslagen energie gebruikt om ze te laten branden.

Doelstellingen van het project:

  • Ontwerp en bouw een efficiënt en gesloten lussysteem voor duurzame energieopwekking en -opslag.
  • Gebruik mechatronica/elektromechanische-principes om de beweging van het gewicht in de zwaartekrachtbatterij te regelen.
  • Demonstratie van het oogsten van zonne-energie en de conversie ervan naar elektriciteit.
  • Beredeneren en berekenen hoe een installatie in de echte wereld zou werken.
  • Test en optimaliseer het systeem voor efficiëntie en betrouwbaarheid.
© 2024 RTC Oost-Vlaanderen
Provincie Oost-Vlaanderen Onderwijs Vlaanderen Provincie Oost-Vlaanderen