Menu

Jongeren warm maken voor elektrotechniek

Volta is de sectororganisatie voor elektriciens en bouwt aan een sterke, toekomstgerichte elektrotechnische sector. Een van haar sterktes is bedrijven ondersteunen in hun opleidings- en competentiebeleid. Om nog beter de brug te vormen tussen deze sector en het onderwijs, werkt Volta samen met RTC Oost-Vlaanderen. Zo is het onder andere een van de vaste partners van RTC’s Techniekfestival. Adviseur Veerle van Antenhove legt uit waarom.

“Elektricien is knelpuntberoep, talloze bedrijven zoeken betrouwbare medewerkers met deze kennis en vaardigheden. Volta spoort kinderen aan om van jongs af aan kennis te maken met techniek en om ze – eens ze voor elektricien studeren – naar jobs binnen onze sector toe te leiden.

Het Techniekfestival van RTC vormt voor ons een prachtige kans om de elektrotechnische sector voor te stellen aan jongeren. Daarom dragen wij zowel organisatorisch als financieel bij aan de organisatie ervan. Het RTC-team trekt het geheel, bereidt alles perfect voor en coördineert het festival tot in de puntjes. En wij worden als partner op een fijne manier betrokken.”

“Het Techniekfestival van RTC vormt voor ons een prachtige kans om de elektrotechnische sector voor te stellen aan jongeren.”

De link tussen onderwijs en elektriciens

“De sector die Volta ondersteunt is vrij breed: elektriciens gespecialiseerd in woningen en in industriële installaties, zonnepanelen- en domotica-installateurs, specialisten in beveiligingssystemen, maar bijvoorbeeld ook podiumtechnici en winkels met elektrotoestellen. Onze sector bestaat grotendeels uit KMO’s van maximaal 5 werknemers.

Wij ondersteunen al deze bedrijven met opleidingen, technisch advies, praktische tools … En we leggen de link met het onderwijs, zodat de juiste medewerkers de weg vinden naar onze bedrijven. Hierin past onze samenwerking met RTC Oost-Vlaanderen: het is een van onze kanalen om lesmateriaal, educatieve tools en vormingen voor leerkrachten aan te bieden.

Volta en RTC Oost-Vlaanderen vullen elkaar aan

“Volta heeft veel raakvlakken met RTC. We vullen elkaar aan en promoten elkaars activiteiten, bijvoorbeeld in onze brochures en nieuwsbrieven voor bedrijven en scholen. RTC Oost-Vlaanderen deelt onze doelstelling om leerlingen warm te maken voor de elektrotechnische sector en doet dat op een enorm professionele manier.

Als ik ergens een opportuniteit zie, dan beveel ik RTC dan ook steevast aan. Het enorme aanbod aan didactisch materiaal voor scholen is bijvoorbeeld erg kwalitatief.”

© 2024 RTC Oost-Vlaanderen
Provincie Oost-Vlaanderen Onderwijs Vlaanderen Provincie Oost-Vlaanderen