Menu

Leerlingen elektronica bouwen activiteitentafel voor mensen met een beperking

Vzw Blijdorp ondersteunt kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking. Voor deze mensen ontwikkelden leerlingen van de school Pius X uit Zele een activiteitentafel die de zintuigen stimuleert. Hilde De Wandel werkt al 32 jaar voor Blijdorp en coördineerde dit project, ondersteund door RTC Oost-Vlaanderen. “De jongeren zetten hun elektronicakennis in om het leven van onze gasten een stukje mooier te maken.”

“Dankzij de know-how en het enthousiasme van de leerlingen en leraren, gecombineerd met de steun van RTC, kunnen we onze mensen met een beperking nu meer bieden dan de broodnodige verzorging.”

Creatieve oplossing gezocht

“De mensen met wie ik werk hebben het ontwikkelingsniveau van een kind tussen 0 en 9 maand. Wij verzorgen hen en zetten activiteiten op die hun zintuigen prikkelen. We snoezelen, spelen muziek … Eigenlijk doen wij voortdurend maatwerk, want al onze gasten hebben hun eigen zorgvraag en specifieke behoeften. Dat maakt van aangepast materiaal vinden een echte zoektocht. Iets aankopen of maken dat voor iedereen werkt - en ook nog betaalbaar is - loopt niet van een leien dakje. Het vraagt creatieve oplossingen. Boeiend, maar niet makkelijk.”

Elektronicakennis én motivatie

“Dankzij de STEM-oproep van RTC Oost-Vlaanderen, en de bijhorende financiële steun, konden vier elektronica-leerlingen van Pius X voor ons een ‘zintuiglijke stimulatie’-tafel maken.”

“Een stevige uitdaging voor hen, maar ze gingen ervoor! Ze maakten heel geïnteresseerd kennis met deze voor hen onbekende wereld. Ze kwamen zelfs activiteiten meevolgen om de noden van onze gasten te leren kennen. Daardoor slaagden ze erin om de tafel volledig af te stemmen op onze vragen en behoeften, ook al kunnen sommige van onze gasten bijvoorbeeld geen knoppen indrukken. Ook de elektronische problemen waarop ze stootten brachten deze gemotiveerde leerlingen en hun geëngageerde leerkrachten niet van de wijs.”

Samenwerking geeft energie

“Kortom, dit resultaat overtreft onze verwachtingen. Dankzij de activiteitentafel blijven onze gasten zinvol bezig terwijl wij als begeleiders de handen vrij hebben om de anderen te verzorgen. Naast de broodnodige basiszorg, kunnen we hiermee ook kleur geven aan de dagen van onze gasten. De know-how en het enthousiasme van de leerlingen en leraren, gecombineerd met de steun van RTC Oost-Vlaanderen, maakte dit mogelijk. Dat geeft enorm veel voldoening.”

“Bovendien: het gevoel dat je de zorg samen met anderen draagt, maakt de last lichter. Daardoor geeft deze samenwerking ook ons, als begeleiders, nieuwe energie.”

© 2024 RTC Oost-Vlaanderen
Provincie Oost-Vlaanderen Onderwijs Vlaanderen Provincie Oost-Vlaanderen