Menu

Werf van de toekomst

Werf van de toekomst

Met dit project brengt RTC Oost-Vlaanderen de bouw- en houtscholen in contact met de nieuwste technieken binnen de sector met extra aandacht voor 'circulair bouwen'.

Door minder materialen te gebruiken, materialen te hergebruiken en de (lokale) ketens van grondstoffen en materialen te sluiten, vermindert de globale CO2-uitstoot. 

Een belangrijke eerste vraag is: moet er gebouwd worden? Herbekijken hoe we bestaande ruimte efficiënter kunnen gebruiken brengt ons al heel ver. Als er dan toch gebouwd moet worden, kijken we best naar hergebruik van materialen (urban mining) en wanneer nieuwe materialen onvermijdelijk zijn, kiezen we beter voor natuurlijke (biobased) materialen.

Leerlingen komen via Werf van de toekomst in contact met de arbeidsmarktrealiteit en kunnen theoretische kennis toepassen in de praktijk. RTC Oost-Vlaanderen ondersteunt met dit initiatief het onderwijs op het vlak van innovatie, techniek, technologie en de arbeidsmarktrealiteit.  We bieden in samenwerking met onze partners verschillende workshops en thema's aan. Ontdek hieronder wat mogelijk is. 

Opleidingen 

Opleidingen voor leerkrachten

Van lineaire tot circulaire bouwknoop

Odisee Aalst organiseert een praktische opleiding over bouwknopen. Ze zijn als opleidingsinstelling ondertussen een gevestigde waarde in het bouwonderwijs. Met hun expertisecentrum DUBiT blijven ze op zoek gaan naar innovatieve bouwtechnieken, gericht op duurzaam bouwen. Het centrum brengt studenten, docenten, onderzoekers en ondernemers samen om praktijkgerichte oplossingen te creëren. 

In deze opleiding zal je als leerkracht aan de slag gaan met lineaire en circulaire bouwknopen. Een woning is maar zo energiezuinig als zijn zwakste schakel. De zwakke schakels zijn de plaatsen waar verschillende constructieonderdelen samenkomen, namelijk de bouwknopen. Om een helder inzicht te verschaffen in de complexiteit van de bouwknopen worden de bouwknopen stap per stap opgebouwd. 

Meer info en inschrijven

Toekomstgerichte Houtbouw met Eurabo

In samenwerking met Eurabo organiseren we een TTT over toekomstgerichte houtbouw: van 3D model naar kant- en klaar bouwpakket op de werf. Eurabo is gespecialiseerd in ecologische bouwmaterialen en duurzaam hout. Met hun focus op bio-ecologisch bouwen bieden ze kwaliteitsvolle, milieuvriendelijke oplossingen voor de circulaire bouwsector. Hun expertise en brede assortiment maken hen tot een waardevolle partner voor wie toekomstgericht wil bouwen.

De opleiding bestaat uit een kort gedeelte theorie over energiezuinige houtskeletbouw, CLT, paal- en balk- en modulebouw, nadien breng je een bezoek aan het balkbewerkingscentrum en aan de zagerij. Op het einde van de namiddag ontvang je een pakket met verschillende isolatiematerialen. 

Meer info en inschrijven

Bedrijfsbezoeken

Mobble

Mobble ontwikkelt innovatieve, modulaire bouwsystemen met een sterke focus op circulariteit. Hun prefab woonmodules worden ontworpen met duurzame materialen en zijn volledig demonteerbaar, zodat hergebruik en flexibiliteit centraal staan. Met deze aanpak biedt Mobble een toekomstgericht antwoord op de uitdagingen in de bouwsector: sneller, efficiënter en milieuvriendelijker bouwen.

Voor wie? Leerlingen derde graad in de domeinen bouw en hout. 
Wanneer? Data zijn in onderling overleg. Aanvragen gebeuren via email.
Waar? Mobble, Industrielaan 5, 9900 Eeklo. 

Meer info en inschrijven

Werfbezoeken

Leerlingen krijgen op school uitgebreid les over verschillende (circulaire) bouwtechnieken. Het is soms moeilijk om je hier als leerling iets concreet bij voor te stellen. Werfbezoeken zijn dus steeds interessant om deze theorie toegepast te zien in de praktijk.

In samenwerking met Woonder gaan we op zoek naar werven waar onder andere kalkhennep en stro worden gebruikt in de opbouw van woningen. Omdat dit vaak over particuliere bouwwerven gaat, is het aanbod niet altijd groot. We updaten onze website van zodra er een werf openstaat voor bezoek van scholen. 

Bouwbedrijf Jan De Nul stelt graag zijn werven open voor het onderwijs. Dit zijn vooral grootschalige innovatieve projecten waar leerlingen grote machines aan het werk kunnen zien. Deze werven verschijnen op onze website naargelang het aanbod. 

Ook VT-Invest organiseert werfbezoeken voor het technisch en beroepsgericht secundair onderwijs. VT-Invest Group heeft verschillende dochterondernemingen waaronder grote spelers als Van Tornhaut en Van De Walle maar ook kleinere specialisatiebedrijven zoals V-Systems en Stabil. Een unieke kans om met je leerlingen deze bouwbedrijven in actie te zien. 

Didactisch materiaal

Eurabo

Na afloop van de Train the Trainer bij Eurabo ontvangen de deelnemende leerkrachten een didactisch isolatiepakket waarmee ze in de klas kunnen werken (opgelet: één pakket per deelnemende school). Aan de hand van een theoretische presentatie en enkele praktische proefjes laat je de leerlingen kennismaken met verschillende natuurlijke isolatiematerialen. 

Leerhub Vlaanderen Circulair

Met the green deal circulair bouwen heeft de Vlaamse Overheid geprobeerd om een partnerschap te creëren tussen publieke en private ondernemingen. Het doel was om drempels weg te werken rond circulair bouwen, samen te leren en tot nieuwe inzichten te komen. Als resultaat van deze greendeal zijn verschillende opleidingen, handleidingen en publicaties ontwikkeld. 

Ik ga aan de slag met het lesmateriaal!


 

Onze partners:

© 2025 RTC Oost-Vlaanderen
Provincie Oost-Vlaanderen Onderwijs Vlaanderen Provincie Oost-Vlaanderen