Menu

XR

Aan de slag met XR in je school?

  • XR-Academy
  • Hardware: what's in the box
  • XR ontleenhubs
  • Software: applicatie voor VR en iPad
  • Platform
  • F.A.Q.
  • XR-Actieplan
  • Downloads
  • Contact

XR Academy

Basisopleiding

Om de hardware correct te kunnen gebruiken, organiseerden we in het najaar van 2023 een opleidingssessie van drie uur per scholengemeenschap. Uiteindelijk namen 365 leraren hieraan deel.
Heb je om één of andere reden niet kunnen deelnemen aan de basisopleiding? En wens je nog deel te nemen? 

PRESENTATIE BASISOPLEIDING

PRESENTATIE VERVOLGOPLEIDING

 
Vervolgopleidingen

In opmaak

Naar de opleidingsdata

Hardware: what's in the box?

Een XR-koffer omvat vier PICO 4 enterprise VR-brillen en 1 iPad pro. 

  • In Oost-Vlaanderen hebben we 60 XR-boxen verdeeld over de 25 scholengemeenschappen.
  • Er is ook een centrale ontleenmogelijkheid bij RTC Oost-Vlaanderen in Gent (4 XR-boxen).
  • In totaal zijn er 240 VR-brillen voor het beroepsgericht en technisch onderwijs ter beschikking. 

Per scholengemeenschap voorzien we een 360° camera met lenzen plus statief.

XR-ontleenhubs

RTC Oost-Vlaanderen koos ervoor om de hardware maximaal ter beschikking te stellen aan de scholen. We plaatsten het materiaal decentraal bij de scholen zelf en we koppelden één of meerdere sets aan een scholengemeenschap. In Oost-Vlaanderen zijn er 25 scholengemeenschappen. Daaronder ressorteren 126 scholen. Het materiaal blijft eigendom van RTC Oost-Vlaanderen maar krijgt een plaats in de verschillende ontleenhubs. 

De ontleenhubs staan in voor het ter beschikking stellen van het materiaal aan de scholen binnen hun scholengemeenschap.  
Niet zeker welke scholen allemaal deel uitmaken van jouw scholengemeenschap? Je kan ze hier raadplegen.

Binnenkort vind je hier een overzicht terug van de aanvraagprocedure per scholengemeenschap.

Software: applicaties voor VR en iPad

Op de huidige VR-brillen en iPads vind je momenteel verschillende toepassingen:

De applicaties worden voortdurend aangevuld of up-to-date gebracht. Het is ontzettend belangrijk om je VR-brillen regelmatig op te laden en te verbinden met wifi zodat nieuwe apps tijd hebben om te downloaden.

Platform

We gebruiken een mobile device management systeem om de applicaties op de VR-brillen (Arbor) en op de iPad (Jamf pro) te beheren. Op die manier zorgen we ervoor dat de applicaties ter beschikking worden gesteld aan onderwijs, enerzijds door software in eigen beheer (vb. InnoVET-projecten) aan te bieden en anderzijds software die we mogen gebruiken of aankopen bij derden.

Er is een beperkte toegang mogelijk tot het systeem. Gebruikers kunnen bij RTC een rol als facilitator aanvragen. Als facilitator kan je de apps raadplegen en bepalen welke app je toelaat per VR-bril. Je kan ook de app streamen.

Wil je toegang als facilitator? Bezorg dan je mailadres en je school aan ons.

F.A.Q.

We begrijpen dat het hele XR-verhaal best nog wat vragen met zich meebrengt. We proberen de vragen geleidelijk aan te bundelen en te beantwoorden.

Klik hier voor een overzicht

XR-actieplan

De Vlaamse overheid lanceerde in het voorjaar 2022 het XR-actieplan, passend in de “Visienota Van kwetsbaar naar weerbaar”.  XR staat voor extended reality en is een koepelterm voor AR, MR en VR. Wil je meer weten? Bekijk dan dit filmpje

Het XR-actieplan heeft als doel om XR te integreren in het technisch en beroepsgericht secundair onderwijs (arbeidsmarktgerichte, doorstroom en dubbele finaliteit): en bevat 4 hoofdlijnen: 

  • Opleiding: in de XR Academy kunnen leraren vanaf het najaar 2023 opleidingen volgen over het gebruik van XR in hun lessen.  
  • Ontlening: de Regionale Technologische Centra’s (RTC) stellen vanaf 1 september 2023 XR hardware ter beschikking die je kan ontlenen, na het volgen van een opleiding in de XR-Academy.
  • Uitwisseling: het Lerend Netwerk XR, onder leiding van Thomas More hogeschool, bestaat uit 5 Vlaamse hogescholen die samen de uitwisseling van inzichten en aanpakken stimuleren.
  • Onderzoek: een onderzoeksteam, onder leiding van UGent en in samenwerking met de hogescholen uit het Lerend Netwerk XR, zal de aard en de effectiviteit van de XR-lessen, maar ook de effectiviteit van het XR-actieplan analyseren.
  • Meer info vind je op KlasCement.
XR-Actieplan Meer info

Vragen? Contacteer ons!
We helpen jou graag verder.

Volg ons, want we zijn nog niet uitverteld! Schrijf je in op onze nieuwsbrief, en volg ons op Facebook en LinkedIn.

© 2024 RTC Oost-Vlaanderen
Provincie Oost-Vlaanderen Onderwijs Vlaanderen Provincie Oost-Vlaanderen